26.12.2008

RiRa 2009

Vuonna 1963 perustetussa Riipilän Raketissa muutoksen tuulet puhaltavat ja ainakin edustusjoukkueessa on kova muutostila käynnissä. Edarin viimeisessä treenimatsissa viime kauden joukkueesta oli jäljellä kaksi pelaajaa ja uuden joukkueenjohtajan Jani Käen mukana tulleita uusia kasvoja kentällä riitti. Jos nämä samaiset pelaajat saadaan käymään tasaisesti sarjakauden jokaisessa pelissä, niin edari tulee olemaan kova luu kauden 2009 nelosessa. Aika näyttää miten tässä projektissa käy.

RiRan pitkäaikainen vaikuttaja ja hallitsija Petri Mäkinen lähti loppukaudesta Hyvinkään Palloseuran leipiin valmentamaan junioreita. Petu hakee jo tässä vaiheessa legendaariselle ja kunnioitettavalle työlleen uusia tuulahduksia ja samassa yhteydessä Petu on todennut, että aika ei riitä enää RiRan asioiden hoitamiseen riittävän hyvin. Petu siis jättää ison pestinsä uusien kasvojen hoidettavaksi. RiRan uutena nokkamiehenä tulee jatkossa olemaan Ug:n manageri Niko Tuononen, joka onkin jo yhdessä Petun kanssa hoidellut viimeiset vuodet hyvinkin paljon seuran asioita. Työnsarkaa silti riittää ja ilman riittävää siirtymävaihetta ja Petun opastusta tuskin asioita pystyttäisiin seuran ja sen joukkueen etujen kannalta riittävän hyvin hoitamaan. Vuosi 2009 mennäänkin varmasti vahvasti periaatteella "Soita Niko ensin Petulle ja tee vasta sitten". Pienelläkin urheiluseuralla on yllättävän paljon asioita hoidettavana, etenkin jos asiat aiotaan hoitaa viimisen päälle kunnolla ja seuran etu maksimoiden, kuten RiRassa Petun aikakaudella on tapana ollut tehdä. Petun faneille lohdutuksen sanana, että enpä usko että mies RiRasta koskaan täysin hankkiutuu eroon ja Petu nähtänee joukkueen kuvioissa mukana siis jatkossakin. Uusi nokkamies Niko on todennut pyrkivänsä asioiden hoitamisessa vähintäänkin Petun tasolle ja tarkoituksena on saada seura entistä kirkkaampaan (jos vain mahdollista) loistoon seuran 50-vuotisjuhlan lähestyessä.

Ug 2009

Samalla kun koko seura ja sen keulakoriste jalkapallon edustusjoukkue on muutoksen kourissa, on myös Ug:lla paljon mietittävää. Ug:n kausihan vuonna 2008 päättyi vaiherikkaan ja hankalan kauden jälkeen putoamis"juhliin" ja ensi kaudella vauhtia on haettava kutosesta. Jo ennen putoamista aloitettu Ug:n projekti "RiRa Academy" olisi Ug:n jatkaessa vitosessa ollut erittäinkin mutkattomasti toteutettavissa. Nyt kuitenkin Ug:n edustusjoukkueen pudottua alimpaan helvettiin on asioita ollut pakko tarkastella uudessa valossa.

Seuraavassa managerin vapaamuotoista mietintää nykyisestä tilanteesta.

Tilanne on tällä hetkellä kaikkea muuta kuin yksinkertainen. Suurimpana ongelmana on peliaika joka kutosessa putoaa tasolle 2x30min. Etenkin tässä viime aikoina on tullut paljon mietittyä sitä, että onko kutoseen mitään järkeä lähteä todella aktiivisella 22 pelaajan ringillä pelaamaan. Ei oikeen nappaa se ajatus, että peliaika ottelua kohti olisi mahdollisesti luokkaa kolme kertaa viiden minuutin vaihto. Nappaako jotain muuta?

Ug:n ensi kauden kuvioissa onkin nyt kolme vaihtoehtoa. 1) Jatketaan normaalisti Ug:n vakiintuneella pelaajaringillä (22 pelaajaa) ja perustetaan Academy omaksi yksikökseen Ug:n rinnalle. Suurena raskauttavana miinuksena tässä vaihtoehdossa on se, että Ug:n peliaikanälkäiset juoksuhirmut mahdollisesti turhautuvat istuessaan Rajatorpan vaihtokopissa, jonka yläriviltä ei näe edes pelin tapahtumia. Hyvänä puolena luonnollisesti olisi se, että Ug:n yhtenäinen ja ydinperhettä muistuttava pelaajarinki säilyisi koskemattomana. Toisena hyvänä puolena, että kaikille Academysta kiinnostuneille voitaisiin taata pelipaikka RiRassa.

2) Toisessa ehkäpä hurjimmassa visiossa RiRa Ug jaettaisiin kahtia ja Academysta kiinnostuneista valittaisiin kovan "Riipilän kaste" nimisen karsinnan kautta pelaajia täydentämään Ug:n kahtiajaetun joukkueen pelaajarinki. Tämän lisäksi Academy muodostaisi uuden ja kolmannen joukkueen RiRalle uudenmaan kutosdivariin. Vaihtoehdon hyviä puolia lähes takuuvarma peliaika joka jannulle Ug:ssa ja Academyssä ja ainakin kaikille kiinnostuneille löytyisi pelipaikka RiRasta. Tämän vision hurjimmaksi tekee se, että sarjoihin ilmottautumispäivä on 16. tammikuuta ja jostain pitäisi kolmen joukkueen kantimiksi kaivaa vielä 10-15 uutta pelaajaa. Näitä tuskin kahdessa viikossa ehtii värvätä, mutta miltä tilanne näyttäisi sarjojen alkaessa? Olisiko täysin mahdoton ajatus perustaa kaksi uutta joukkuetta kutoseen? Joka tapauksessa tässä vaihtoehdossa piilee riskinsä.

3) Kolmannessa vaihtoehdossa RiRa Ug:n pelaajarinki jaettaisiin kahtia ja täydennettäisiin Academysta kiinnostuneilla pelaajilla. Vaihtoehdossa hyvänä puolena se, että peliaikaa olisi luvassa kaikille. Miinuksena se, että kaikille Academysta kiinnostuneille ei enää pystyttäisi antamaan pelipaikkaa RiRaasta, koska jälleen joukkueen ringeistä tulisi liian isoja ja tavallaan koko Academy ajatuksena jouduttaisiin hautaamaan ja tulisin futsalin tyyliin Ug A ja Ug B. Kahden Ug:n muodostaminen antaisi myös kaksi mahdollisuutta nousta takaisin vitoseen.

Kaikissa näissä vaihtoehdoissa Ug ja Academy treenaisivat yhdessä. Todennäköisen poissaoloprosentin mukaan pelaajia treeneissä riittäisi parikymmentä, jolla saisi joka kerta hyvät pelit aikaiseksi. Treenipaikoiksi on ensi kaudelle kaavailtu entistä enemmän vuoroja Seutulan samettiselta nurmikentältä, joka viime kesänä todettiin erittäin hyväksi vaihtoehdoksi Hämeenkylän ei niin samettisen pehmeälle hiekalle.

Jos joku RiRan joukkueista ensi kaudella jonkun ihmeen kautta pystyisi nousemaan vitoseen palautettaisiin Ug jälleen nykyiseen muottiinsa ja rinkiä siis kasvatettaisiin. Toisaalta tilanne voi taas vuoden päästä olla aivan toinen.

Jos joukkueet jaettaisiin syntyy varmasti iso vääntö siitä miten joukkueet jaetaan. On oikeastaan edes vaikea muodostaa nykyisestä porukasta selvästi parempaa joukkuetta ja selvästi huonompaa joukkuetta. Jakotilanteessa pitäisi pyrkiä ehdottomaan tasapuoliseen joukkueiden muodostamiseen, mutta arvatenkin jälleen tulee joillekin pelaajille kiusaus sanoa, että "mä en pysty pelaa ton Taiston kaa" tai "mä haluun skulaa ton Rainerin kaa". Mutta kuten futsalissakin on nähty ihmiset ovat sopeutumiskykyisiä ja pelit ovat menneet muutamaa jäähdyttimen vaihtoa lukuunottamatta varsin sujuvasti.

Vielä muutamia faktoja: Sarjamaksu on kutosessa 175 euroa ja ilmottautumisen eräpäivä on 16.1. JÄLKI-ilmottautuminen on mahdollista, mutta maksuun lisätään sillon 50 euroa. Eli pientä pelivaraa tohon ilmottautumiseen lisähintaan on saatavilla. Sarjasta luopuminen tuottaa sen sijaan maksun jonka suuruus on 175 euroa X 3. Siitä en oo varma onko maksun suuruus sama jos luopuu hyvissä ajoin ennen otteluohjelmien tekoa. Jälki-ilmottautumisen raja lienee maaliskuun alku, jollon otteluohjelmia aletaan vääntämään.

Manageri varoitti muutama viikko sitten, että jos ei tule ajatuksia tai vapaaehtoisia siirtyjiä mihinkään suuntaan, niin manageri keksii keinot. Miettikääpä näitä ja esittäkää ajatuksia näistä. Vieraskirjassa ja blogin kommentit kohdassa sana on nyt vapaa. Mitään päätöksiä ei tietenkään tehdä managerin mielivaltaisen itsehallinnon pohjalta, vaan kaikkien mielipiteitä yritetään tasapuolisesti kuunnella ja ratkaisut tehdä sen jälkeen. Kysynpähän vaan vielä, että kuka haluaa kuluttaa penkkiä ens kaudella? Manageri on puhunut.

Ei kommentteja: